15 Mayıs 2016 Pazar

dokunsal iletişim

DOKUNSAL İLETİŞİMİ ANLAMAK YA DA DOKUNSALIN DOKUSUNA DOKUNMAK
Görme duyusunun diğer duyulara göre ayrıcalıklı hale geldiği ve görselliğin egemen olduğu uygarlık dilimini idrak ederken dokunsallıktan söz etmek, işitsellik, koklama ve tatma önümüzde dururken dokunsallık ile ilgilenmek yersiz gibi görünebilir. Ancak tek başına görselliği anlamak için bile dokunsallığı anlamak gerekliliği kaçınılmaz olunca, dokunsala dokunmak, dokunsalı irdelemek, dokunsalın duyusal evreninde ilerlemek, dokunsalın duyusal kavram alanını belirlemek, güncel düzeneğini betimlemek gereği makul hale gelir. Tüm duyular dokunur çünkü. Görsellik de dokunur, işitsellik de dokunur, koku ve tat alma da dokunur, dokunarak varolur, dokunarak belirir, dokunarak imgelenir, dokunarak simgelenir, dokunarak soyutlanırlar. Dokunarak tadılırken tadarken de dokunulur, dokunarak işitilirken işitirken de dokunulur, dokunarak görülürken görürken de dokunulur, dokunarak koklanırken koklarken de dokunulur.
(*) Sıralı Sırasız, İstanbul, Ketebe Yay., 2021.
* Bu metin Nihal Kocabay Şener ile birlikte kaleme alınmış ortak makaledir. 
2. Uluslararası Medya Çalışmaları Kongresi Kongre Kitabı, Antalya, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Yay., 20-23 Nisan 2016 ).

2 yorum:

  1. Sayın Hocam ...Saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

    Dokunma üzerine diğer duyuların önemini hafife almadan, ancak diğer duyarın işlevlerinde dokunma olmadan mümkün olmaması dolayısı ile doğal olarak duyular içinde başat ve ortak rol alması sebebi ile dokunma duyusunu hemde görselliğin bu kadar öne geçirildiği bir dönemde dıkkat çekmeniz,üzerine eğilmeniz gerçekten yararlı oluşundan çok değerli olduğunu düşünüyorum.

    Muhtemelen DEĞMEK - Değerler ilintisi dikkatinizi çekmiş,belki sizde bir hikayesi vardır, bir başlatıcı veya tetikleyici etkisi olan bir vesile...olabilir bu DEĞMEK/Temas hususu...
    Değerler konusunu Proje konusu olarak öğrencilerimle işlemek, hazırlık amaçlı araştırma neticesi sizi ve düşüncelerinizin bu konudaki belki bir özeti ile karşılaştım.Teşekkür etmek istedim.
    Saygı ve sevgilerimle değerli hocam.
    haşim Şentunalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haşim bey, değerli meslektaşım
      inceliğiniz ve dikkatiniz için çok teşekkür ediyorum. güç verdiniz... (bütün hikaye, görsellik üzerinde düşünmekle ilgili sanırım, dokunsaldan başlamak gerekiyor, öncelikle değmek gerekiyor belirttiğiniz gibi... kapılar bazen malumunuz üzere dokunsala bazen işitsele açılabiliyor...) gönülden sevgiler, selamlar

      Sil